In deze tijd heerst er veel onrust, onzekerheid, twijfel en angst. Deze periode heeft voor iedereen een impact op welke manier dan ook:

 • Je eigen gezondheid
 • De gezondheid van dierbaren om je heen
 • Je financiële situatie
 • Je bedrijf
 • Je mindset

Je merkt dat de wereld letterlijk minder hectisch doordraait of zelfs stilstaat. Ook ik kan de meest basale dingen voor lief nemen. En op dit moment is een wandeling in de zon op het strand of in het bos niet meer vanzelfsprekend. Mensen worden op zichzelf teruggeworpen, we merken dat we onze heil vaak extern zoeken, wat we ook voor lief kunnen nemen. Nu is er een periode aangebroken dat we gebonden zijn aan regels. En wat we vaak zo normaal vonden, is niet meer. Denk hierbij aan:

 • Een bakje in een strandtent aan de zee
 • Gezellig bij elkaar eten
 • Een dag of avondje uit; of dit nou een restaurant, bioscoop, theater, sauna etc. is
 • Een stedentrip in of buiten Nederland
 • Gezellig met vrienden buiten in het park

Als we er dan toch niet aan ontkomen en er allemaal doorheen moeten, kunnen we er net zo goed voor kiezen om het beste uit de situatie te halen.

Wat dat persoonlijk voor mij betekent:

 • Reflectie van mijn bedrijf; hoe is mijn bedrijfsvoering, sta ik daar nog achter, wil ik het anders, waar ben ik tevreden over en hoe kan ik mijn bedrijf gezond houden?
 • Ik merk dat er ruimte komt om dingen op te pakken die constant blijven liggen en iedere maand weer op mijn bekende ‘to do lijst’ staan. Zowel zakelijk als privé.
 • Ineens ben ik weer aan het lezen in een boek, wat mij al een jaar aanstaart op mijn boekenplank.
 • Schoon schip; mijn huis krijgt een eersteklas voorjaarsschoonmaak, kleding die alle seizoenen heeft gezien behalve mijn lijf…..Tijd voor een andere bestemming.
 • Ik betrap mij erop dat ik weer een uur lang naar muziek kan luisteren zonder die onbewuste druk dat ik nu iets ‘moet’.
 • Gezien de branche waar ik in zit, staat er heel iets anders op mijn bankrekening dan ik normaal gewend ben. Aan de wil om hard te werken, heeft het nooit gelegen. Het zijn nu externe factoren die ik niet kan beïnvloeden. Minder kleuren in mijn Google agenda. De directe ervaring of mijn financieel beheer een goede basis heeft. Bewust omgaan met uitgaves, niet zomaar klakkeloos op ‘send’ drukken bij internetaankopen. Spannende tijd? Dat zeker! En op de een of andere manier heb ik het volste vertrouwen.

Als je dan toch door deze periode heen moet en er niet van weg kunt vluchten…..Ik zou zeggen kijk voor jezelf wat je uit deze periode kan en wilt halen. Ook al zijn we beperkt in het gaan en staan en wat we wel en niet mogen, we zijn niet beperkt in ons eigen denkcapaciteit. Dit laatste kun je in je voor- of nadeel inzetten.

3 vragen die je op weg kunnen helpen:

 1. Wat kan je zelf doen om op een positieve manier door deze situatie heen te gaan?
 2. Zijn er zaken die je in je privéleven en / of op werkgebied anders zou willen doen wanneer deze periode voorbij is?
 3. Waar zou je nu al mee aan de slag willen, wat door alle drukte bleef liggen?

 

3 tips:

 1. Het eerste wat je doet wanneer je wakker wordt; voel of je ademhaling in je buik zit. Plaats 1 hand op je buik en 1 hand op je borst. Bij een inademing bolt je buik op, bij een uitademing loopt je buik leeg. Je borst blijft compleet ontspannen blijft. Twee tellen inademen 3 tellen uit. Gaat je dat gemakkelijk af; 2 tellen in, 4 of 5 tellen uit. Herhaal 4 keer en start je dag. Geloof mij ( uit eigen ervaring ????), dit is een wereld van verschil wanneer je de dag op deze manier start.
 1. We zijn gewend om door te pakken, op te schieten, meerdere dingen tegelijk te doen. Want stilstand kan achteruitgang zijn, toch. Met alles wat je doet, doe het bewust, onthaast je hoofd. Vaak zie je tijdens spitsuur dat mensen in auto’s geïrriteerd zijn, gebaren naar elkaar maken, gehaast gedrag vertonen, gespannen in de auto zitten en zeker geen glimlach op hun gezicht hebben. Dit zie je ook terug in de supermarkt, door de winkelstraten, in winkels zoals bijvoorbeeld een Mediamarkt. En laat het nou zo zijn dat dit nu juist de plekken zijn waar we, of niet mogen komen, of alleen met bepaalde regels. Voor de supermarkt moet je nu soms wachten totdat een verkoper een winkelwagen komt brengen. Voordringen is er niet meer bij, die anderhalve meter afstand is vereist.

Terug naar de basis, we worden letterlijk onthaast met ons gedrag. Geef jezelf de ruimte om te onthaasten vanuit je hoofd. Dit laatste daar heeft niemand invloed op, alleen jijzelf.

 1. Wat gaat er goed, wat heb je, waar ben je blij mee, wat kan er allemaal nog? Een bakje thee drinken op je balkon of in de tuin. Een goed boek lezen. Klussen in en om huis. De bezem door je hele huis, voorraadkast, schuur, kleedkamer. En het gebeurt ook! Het grofvuil in Alphen aan den Rijn is een extra dag open. Schoon schip maken geeft ook rust in je hoofd.

Wanneer we langzaam weer mogen ontwaken uit deze periode, die een plek krijgt in onze geschiedenisboeken, zijn we klaar voor een nieuw begin. Anders omgaan met jezelf, je medemens en, iets wat we zo enorm voor lief kunnen nemen, de aarde waar we met z’n allen op lopen.

Ik heb vertrouwen !