We vinden, willen, hopen en verwachten veel. Liever gisteren dan nu. Lukt het niet met 1 druk op de knop? Dan zijn we er al snel klaar mee. Heb je iets in je hoofd geprent? Dan het liefst wel zo snel mogelijk. En als het kan graag alles onder controle, graag lineaire progressie en obstakels staan niet in de planning.

Adem in, adem uit. Het leven zelf loopt niet in een rechte lijn consistent omhoog. In je hoofd en op papier kan je nog zo een goed uitgewerkt plan hebben. In de werkelijkheid loopt het vaak anders (of altijd?). Wie weet herken je jezelf hierin. Ooit een verbouwing gehad die volledig volgens planning liep?

Ken je zelf, je karakter, je sterke en minder sterke kanten. Wanneer je van mening bent dat je leefstijl gezonder kan, maak een plan wat klopt. Natuurlijk zal je strijd ervaren. Loslaten en verandering dat vindt ieder mens een uitdaging (ik ook!). Met andere woorden choose your battles wisely.

Voorbeeld: Ergens in het verleden vond ik van mijzelf dat ik het ‘moest kunnen’ om een zak chips in huis te hebben, zonder dat ik daar iets mee deed. Met andere woorden, na een week moest het nog netjes gesloten in de kast liggen. Na vele malen van experimenteren en ervaren dat er weer een zak chips in mijn buik was beland, kwam het moment van bezinning. Waarom moet ik met mijzelf die strijd aan? Waarom vind ik dat ik dit moet kunnen? Ervaring wijst iedere keer uit dat het niet werkt…… Conclusie: ‘Geen zak chips in huis!’. Ben ik zwak? Zo zou ik het niet noemen. Zie het meer als: ik ken mijn zwakheden en ga ze niet tot in den treuren uitdagen ????

Als je dan toch zo snel mogelijk je doel wilt bereiken, zorg dat je de strijd aangaat die je kunt winnen.

De basis begint bij wat WIL je en wat wil je ECHT? Bij het doel wat je voor jezelf stelt, sta stil bij de vraag: ‘Ben ik bereid te doen wat er nodig is om dit doel te bereiken?’

Voorbeeld: ‘Ik wil over 6 maanden 10 kilometer kunnen hardlopen’. Aankomende maanden moet ik veel reizen voor werk, ik heb ook nog een vakantie gepland van 3 weken en per maand heb ik 1 weekend waar ik geen sociale verplichtingen heb. Is het handig om deze strijd aan te gaan voor jezelf?

Zorg dat het doel wat je hebt ook past bij jou als persoon en de weg er naartoe ook past in je leven. Bereiken van je doel is de kers op de taart. De weg naar je doel is net zo belangrijk.